Asociatia Ecologica TURISMVERDE PREZENTA LA LANSAREA PROIECTULUI “Mesterul turistic – integrarea abilitãtilor mestesugãresti în turismul local – alternativa viabilã de revitalizare a spatiului rural”


Asociatia noastra a fost prezenta la lansarea proiectului “Mesterul turistic – integrarea abilitãtilor mestesugãresti în turismul local – alternativa viabilã de revitalizare a spatiului rural” dand curs invitatiei primite de la liderul de proiect,Asociația PartNET – Parteneriat pentru dezvoltare durabilã. Alãturi de liderul de proiect in proiect mai sunt parteneri Consiliul Județean Dâmbovita, CENTROCOOP – Uniunea Naționalã a Cooperației de Consum, Consiliul Județean Neamt, Asociația de Promovare a Dezvoltãrii Regionale și Integrãrii Sociale, și un partener extern reprezentat de Asociatia CSB Germania – Christlich – Soziales Bildungswerk Sachsen, un ong crestin.

Proiectul este cofinanțat prin Fondul Social European, Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 – Axa prioritarã 5 ”Promovarea mãsurilor active de ocupare”, Domeniul major de intervenție 5.2 ”Promovarea sustenabilitãții pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveste dezvoltarea resurselor umane si ocuparea forței de muncã”, avand o perioada de implementare de 18 luni, si anume 31.03.2014 – 30.09.2015.

Obiectivul general al proiectului este valorificarea abilitãților meșteșugãrești ale persoanelor aflate în cãutarea unui loc de muncã/someri din mediul rural si orientarea lor cãtre mici afaceri, ca lucrãtori independenți, inițiatori ai unor mici ateliere sau în ocupații din sectorul turistic care sunt interconectate cu domeniul mestesugãresc.

Proiectul va facilita ocuparea a 1.876 șomeri/persoane fãrã un loc de muncã, din mediu rural, cu abilitãți în domeniul meșteșugãresc, prin integrarea lor în activitatea turisticã localã/regionalã. Astfel, resursa umanã va deveni mai informatã, formatã, adaptatã mediului economic si contextului turistic local/regional, precum si pentru valorificarea artei și tradițiilor meșteșugãrești. Proiectul oferã acestor persoane posibilitãți reale de ocupare în vederea obținerii de venituri ce pot asigura un nivel minim decent de viațã pentru ei și familiile lor.

Persoanele care pot face parte din grupul-țintã al proiectului trebuie sã îndeplineascã în mod cumulativ urmãtoarele criterii:

–  sã fie șomeri/persoane în cãutarea unui loc de muncã;

–  sã deținã abilitãți în domeniul meșteșugãresc sau agro-turistic;

–  sã aibã domiciliul în mediul rural;

–  sã aibã domiciliul în unul dintre județele: Neamț, Dâmbovița, Argeș, Brașov, Prahova, Suceava, Iași, Vrancea, Sibiu, Covasna, Constanța, Tulcea.

Cu ocazia dezbaterilor, am felicitat liderul de proiect pentru initiativa si am adresat concret cate o intrebare partenerilor privitor la modalitatea prin care vor fi puse la dispozitie spatii ale Cooperatiei pentru persoanele inscrise in grupul tinta, la modalitatea efectiva de ocupare sustenabila/integrare sustenabila a acestora, la modalitatea de rezolvare a problemelor de sistem care exista sau pot aparea si referitor la necesitatea creerii centrelor pilot in mediul rural, acolo unde practic se desfasoara activitatea si viata celor din grupul tinta, beneficiarii proiectului si nu in mediul urban, unde este prevazut.

Concret, am propus d-nei Ruxandra Pavel, reprezentanta CJDambovita infiintarea unuia dintre centrele pilot ale proiectului in comuna Visinesti, jud. Dambovita, unde Asociatia noastra promoveaza dezvoltarea proiectului de turism durabil, responsabil si sustenabil “Vatra Valaha”, in care este prevazuta desfasurarea de activitati mestesugaresti. Si ceilalti participanti din partea CJDambovita au sustinut punctul de vedere exprimat de d-na Ruxandra Pavel referitor la nefezabilitatea infiintarii unui centru pilot pentru formarea grupului tinta din jud. Dambovita in comuna Visinesti, argumentand prin lipsa de interes a Autoritatilor locale din comuna. Acestea au motivat dezinteresul, inclusiv in fata noastra,  prin absenta mesterilor pe raza comunei, cu toate ca asociatia noastra a organizat expozitii atat la sediul Priimariei Visinesti, cat si in cadrul GAL “Dealurile sultanului” in anul 2012.

Printr-o serie de adrese oficiale transmise atat in anul 2012 cat si in decursul anului 2013 am solicitat Consiliului Local Visinesti infiintarea unui Centru al creatiei populare valahe, printre alte actiuni in vederea dezvoltarii mediului rural (prin productia de obiecte traditionale si/sau inspirate din arta populara si integrarea acestui domeniu in sectorul agro-turistic) intrucat exista persoane preocupate de traditie dar care sunt marginalizate si descurajate de dezinteresul manifestat de autoritati. Pana in prezent (iunie 2014) Consiliul local al comunei Visinesti nu a dat raspuns nici unei solicitari primite din partea asociatiei noastre in acest sens manifestand si fata de initiativele noastre acelasi dezinteres pentru dezvoltarea durabila, sustenabila si responsabila a spatiului rural.

Asociatia noastra face demersuri in continuare pentru ca  autoritatile comunei Visinesti sa inceapa sa actioneze in interesul propriilor cetateni, acordand importanta cuvenita dezvoltarii agro-turismului si mestesugurilor interconectate cu acest tip de turism – “alternativa viabila de revitalizare a spatiului rural” propusa generos prin proiectul Asociatiei PartNET – POSDRU/135/5.2/S/131192.