108211
"I CARE – Îmbunătățirea nivelului de Competențe al REsurselor umane din
domeniul oncologic "

Obiectivul General al Proiectului

Obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătățirea nivelului de competențe a 1.000 de profesioniști din sectorul medical implicați în prevenirea, diagnosticarea și tratarea cancerului, prin furnizarea programelor de formare profesională specifică, derularea de simulări clinice, actualizarea/ dezvoltarea unei/unor noi programe de formare profesională în funcție de necesități și furnizarea de cursuri, participarea la schimburi de bune practici.

Activitățile proiectului

 • Recrutarea, selecția și menținerea a 1.000 de profesioniști din sectorul medical
 • Organizarea și derularea programelor de formare profesională specifică pentru 850 persoane din grupul țintă
 • Dezvoltarea competențelor specialiștilor implicați în programe prioritare de sănătate prin utilizarea instrumentelor inovative
 • Dezvoltarea de noi programe de formare profesională/actualizarea programelor existente în funcție de necestitățile identificate
 • Organizarea schimburilor de bune practici pentru 100 de persoane
 • Participarea unui număr de 60 de specialiști din domeniul medical la congrese vizând domeniile prioritare de sănătate

Grupul țintă

Personalul din instituțiile publice implicat în implementarea programelor prioritare de sănătate trebuie să fie angajat într-o instituție publică care oferă servicii medicale/de sănătate publică (ex. spital public, autoritate de sănătate publică, institut sau instituție medicală) și să fie implicat într-unul dintre domeniile programelor prioritare de sănătate la nivel național, regional, județean sau local.

Medicii de familie trebuie să fie implicați în furnizarea de servicii medicale într-unul dintre domeniile programelor prioritare de sănătate, să fie în relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate iar localizarea cabinetului medical al medicului de familie trebuie să fie într-una dintre regiunile de implementare ale proiectului.

Rezultate propuse

1.000 de specialiști implicați în furnizarea de servicii medicale selectați, după cum urmează: 340 medici, 600 asistenți medicali și 60 medici de familie

8 programe de educație medicală continuă pentru medici proiectate/ creditate de Colegiul Medicilor, în conformitate cu metodologia în vigoare

400 medici (340 medici și 60 medici de familie) participanți la programele de educație medicală continuă

5 programe de educație medicală continuă pentru asistenți medicali proiectate și creditate de către OAMGMAMR

850 persoane participante la modulul de egalitate de șanse și nondiscriminare și la modulul de dezvoltare durabilă – module realizate în cadrul procesului de instruire asupra principiilor orizontale POCU și a aplicării acestora în activitatea medicală prestată de aceștia

340 de medici participanți la simulările clinice efectuate cu ajutorul echipamentelor inovative achiziționate prin proiect

100 de profesioniști din domeniul medical (60 de medici și 40 de asistenți medicali) participanți la schimburile de bune practici din Italia

60 de medici participanți la congresele/manifestările științifice internaționale de instruire privind noutățile din domeniul oncologic

Cursurile organizate în cadrul proiectului

Cursurile de formare profesională specifică vor avea o durată de 20 de ore pentru cei 340 medici (medici rezidenți, medici chirurgi, anesteziști, oncologi, radioterapeuți, anatomopatologi, radiologi, ginecologi etc.) și 60 de medici de familie.

În cazul cursurilor adresate asistenților medicali, acestea vor aea durata de 30 sau 40 de ore.

Simulările clinice, care se vor derula cu ajutorul a 3 echipamente inovative achiziționate în cadrul proiectului (respectiv, sistem de chirurgie transanală, sistem detecție ganglioni santinelă, aparat imunohistochimie), vor avea durata de 20 de ore.

La finalul fiecărui curs se vor acorda certificatele creditate cu puncte EMC și diplomele de participare în cadrul proiectului.

Educație Medicală Continuă (teme cursuri pentru MEDICI)

 • Ganglionul santinelă în oncologie
 • Actualități în citologia colului uterin – Sistemul de raportare Bethesda
 • Tumori maligne în sfera ginecologică
 • Tratamentul cancerului colorectal
 • Diagnosticul leziunii precanceroase de col uterin
 • Tehnici chirurgicale minim invazive în patologia colo-rectală
 • Patologia mamară – Diagnosticul și managementul leziunilor mamare
 • Screening-ul cancerului colorectal (tub digestiv)

Educație Medicală Continuă (teme cursuri pentru MEDICII DE FAMILIE)

 • Procedurile de screening în cazul cancerului colorectal
 • Diagnosticul leziunii precanceroase de col uterin
 • Diagnosticul și managementul leziunilor mamare

Curs ”Comunicare la patul bolnavului” - 16-20 decembrie, 2019 - Predeal, jud.Brașov

A noua grupă de 16 asistenți medicali a finalizat cursul cu tema Comunicare la patul bolnavului organizat de Asociația PartNET în perioada 16-20 decembrie, 2019 în localitatea Predeal, jud.Brașov. Cursul, cu durata de 30 de ore, creditat de către OAMGMAMR – filiala Brașov, a beneficiat de prezența asistenților medicali din instituții de sănătate publică din următoarele orașe: Bacău, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Tg.Jiu.

Curs ”Comunicare la patul bolnavului” - 9-13 decembrie, 2019 - Sinaia, jud.Prahova

A opta grupă de 21 asistenți medicali a finalizat cursul cu tema Comunicare la patul bolnavului organizat de Asociația PartNET în perioada 9-13 decembrie, 2019 în localitatea Sinaia, jud.Prahova. Cursul, cu durata de 30 de ore, creditat de către OAMGMAMR – filiala Prahova, a beneficiat de prezența asistenților medicali din instituții de sănătate publică din următoarele orașe: Brașov, Cluj-Napoca, Deva, Iași, Mediaș, Piatra-Neamț, Sibiu și Videle.

Curs ”Perioada postoperatorie - Elemente de nursing în cancerul de sân, colorectal etc.” - 3 - 9 decembrie, 2019 - Sinaia, jud.Prahova

A șaptea grupă de 15 asistenți medicali a finalizat cursul cu tema Perioada postoperatorie – Elemente de nursing în cancerul de sân, colorectal etc organizat de Asociația PartNET în perioada 3-9 decembrie, 2019 în localitatea Sinaia, jud.Prahova. Cursul, cu durata de 40 de ore, creditat de către OAMGMAMR – filiala Prahova, a beneficiat de prezența asistenților medicali din: Buzău, Cluj-Napoca, Iași și Mediaș.

Curs ”Comunicare la patul bolnavului” - 2 - 6 decembrie, 2019 - Predeal, jud.Brașov

O nouă grupă de 23 de asistenți medicali a finalizat cursul cu tema Comunicare la patul bolnavului organizat de Asociația PartNET în perioada 2-6 decembrie, 2019 în localitatea Predeal, jud.Brașov. Cursul, cu durata de 30 de ore, creditat de către OAMGMAMR – filiala Brașov, a beneficiat de prezența asistenților medicali din: Bârlad, Brașov, Cluj-Napoca, Deva, Galați, Iași, Mediaș și Sibiu.

Curs ”Comunicare la patul bolnavului” - 5 - 9 iulie, 2019 - Predeal, jud.Brașov

O nouă grupă de 26 de asistenți medicali a finalizat cursul cu tema Comunicare la patul bolnavului organizat de Asociația PartNET în perioada 5 – 9 iulie, 2019 în localitatea Predeal, jud.Brașov. Cursul, cu durata de 30 de ore, creditat de către OAMGMAMR – filiala Brașov, a beneficiat de prezența asistenților medicali din municipiul Iași, jud.Iași și din localitatea Ineu, jud.Arad.

Curs ”Perioada postoperatorie – Elemente de nursing în cancerul de sân, colorectal etc.” - 27 mai - 2 iunie, 2019 - Predeal, jud.Brașov

În perioada 27 mai – 2 iunie, 2019 Asociația PartNET, în calitate de partener în cadrul proiectului I CARE – Îmbunătățirea nivelului de Competențe Al REsurselor umane din domeniul oncologic, a organizat cursul cu tema Perioada postoperatorie – Elemente de nursing în cancerul de sân, colorectal etc. Al patrulea curs s-a desfășurat pe parcursul a 40 de ore și a fost organizat în localitatea Predeal, jud.Brașov, fiind creditat de către OAMGMAMR – filiala Brașov. La curs au participat 16 asistenți medicali din cadrul Institutului oncologic “Prof.dr.Alexandru Trestioreanu” din București, beneficiarul proiectului I CARE.

Curs ”Comunicare la patul bolnavului” - 21 - 25 mai, 2019 - Predeal, jud.Brașov

A treia grupă de asistenți medicali a finalizat cursul cu tema Comunicare la patul bolnavului organizat de Asociația PartNET în perioada 21 – 25 mai, 2019 în localitatea Predeal, jud.Brașov. Cursul, cu durata de 30 de ore, creditat de către OAMGMAMR – filiala Brașov, a beneficiat de prezența asistenților medicali din orașele: Călărași (jud.Călărași), Iași (jud.Iași), Curtea de Argeș și Câmpulung (jud.Argeș).

Curs ”Comunicare la patul bolnavului” - 13 - 17 noiembrie, 2018 - Predeal, jud.Brașov

A doua grupă de 14 asistenți medicali a finalizat cursul cu tema Comunicare la patul bolnavului organizat de Asociația PartNET în perioada 13 – 17 noiembrie, 2018 în localitatea Predeal, jud.Brașov. Cursul, cu durata de 30 de ore, creditat de către OAMGMAMR – filiala Brașov, a beneficiat de prezența asistenților medicali din cadrul Institutului Oncologic ”Prof.Dr.Alexandru Trestioreanu” din București, beneficiarul proiectului I CARE.

Curs ”Chirurgia oncologică - Nursingul bolnavului” - 27 august - 2 septembrie, 2018 - București

Prima grupă de 15 asistenți medicali a finalizat cursul cu tema Chirurgia oncologică – Nursingul bolnavului organizat de Asociația PartNET în perioada 27 august – 2 septembrie, 2018 la Institutul oncologic ”Prof.Dr.Alexandru Trestioreanu” din București. Cursul, cu durata de 40 de ore, creditat de către OAMGMAMR – filiala București, a beneficiat de prezența a 15 asistenți medicali din cadrul IOB București, beneficiarul proiectului I CARE.

Lider: Institutul Oncologic “Prof.Dr. Alexandru Trestioreanu” București

Partener: Asociația PartNET – Parteneriat pentru Dezvoltare Durabilă

Durata proiectului: 36 de luni

Zona de implementare: cele 8 regiuni de dezvoltare ale României: București – Ilfov, Sud Muntenia, Sud-Est, Sud-Vest, Centru, Nord-Est, Nord-Vest și Vest.

Valoare eligibilă a proiectului: 12.969.592,95 lei

Cursuri EMC pentru 450 asistenți medicali

 1. Comunicare la patul bolnavului (durata: 30h/5 zile)
 2. Perioada postoperatorie – Elemente de nursing în cancerul de sân, colorectal etc. (durata: 40h/7 zile)
 3. Radiologia – Elemente de nursing (durata: 40h/7 zile)
 4. Chirurgia oncologică – Nursingul bolnavului (durata: 40h/7 zile)
 5. Oncopediatrie – Principii de nursing și nutriție (durata: 40h/7 zile)

Cerere prealabila de isncriere AM_108211_OCT.2019